štvrtok 6. decembra 2007

Z hlúposti túžob

Takmer každý deň stretávam pri obede jedného pána. Typ ako herec Marián Slovák, sympatický, vždy upravený, športovo elegantný. Vždy si sadne tak, aby na mňa videl. Som v rozpakoch, že niekedy ani neviem ako mám jesť a v duchu si ďakujem, že na tanieri nemám práve špagety.

Ale akási rozmarná hra života alebo jeden z hlúpych zákonov schválnosti to vždy tak zariadi, že každého kto ma veľmi boľavo prevŕta až do kosti, vídavam potom na každom kroku. Stretám podobné tváre, gestá, aj úplné maličkosti, či dokonca ŠPZ áut, ktoré nezmyselne spájam s niečím, za čím už márne naťahujem ruku.

Aj ten sivý pán z obedu. Pripomína mi niekoho, kto mi chcel byť ako druhý otec. Slovo svokor, či svokra nemám rada. Aj keď k nemu bolo ešte veľmi ďaleko alebo ani vôbec.

Chýbajú mi dlhé rozhovory, aké som s vlastným otcom nikdy neviedla. Chýbajú mi rady a povzbudenia, aj zaslúžené výprasky. Chcem sa znova pýtať na tisíc vecí, poznať názor na úplné maličkosti života, aj na tie veľké a ako malé dievčatko hltať každé slovo tých, o čosi viac dospelejších. Chcem sa opýtať ako sa majú všetci doma, či sú zdraví, vrátane tých štvornohých a hlavne ako sa má ten, čo spriaznenosť duší odhodil kamsi na cesty západného vetra. Mám chuť nahlas zakričať, že chcem späť svoju rozprávku, o ktorej som si myslela, že neexistuje. Chcem späť ten mäkký pocit, že som niekde vítaná ako doma, že sa občas môžu plniť aj sny, o ktorých som sa bála snívať.

Včera mal narodeniny a bolo pre mňa veľmi boľavé poslať mu len e-mail a zaželať mu len suché - všetko najlepšie a nič viac, ako celkom cudziemu človeku.

Odpoveď neprišla.

Kdesi som raz čítala jeden výrok, že len hlúpe ženy sa obracajú za niekým, kto o nich nestojí. Asi sa k nim ešte radím ...


7 komentárov:

M.Č. povedal(a)...

Blueska, neviem, iba tak hádam, ale možno ešte nenastal čas pre priateľstvo, možno obnovenie minulých kontaktov ešte stále bolí i jeho.
Ktovie..
Takmer vždy sa všetko deje tak, ako sa má diať, a aj keď tomu v tú danú chvíľu nerozumieme, s odstupom času sa veci zvyčajne rozjasnia a pochopia

Blueska povedal(a)...

Mia, keď mi je veľmi smutno, tak si hovorím aj ja to isté. A že možno s odstupom času to uvidím inak, vtedy keď sa tie ešte stále čerstvé rany zahoja a veci do seba nečakane zapadnú.

piko povedal(a)...

blueska tvoje slová hovoria o všeličom iba nie o hlúposti, hlavne hlboký cit

Blueska povedal(a)...

Milý Piko.
Aj cit, keď sa list ešte nedá obrátiť.

ostrovanka povedal(a)...

blue, potom som rovnako hlupa ako ty...
vraciam sa neustale...

Maroško povedal(a)...

Škoda, že nechodíme na obed do toho istého podniku. Tiež by som si sadal tak, aby som na teba videl. A dovtedy ťa prevrtával pohľadom, až by si mi napísala mail k narodeninám. Určite by som ti naňho odpovedal. Aj keby si jedla špagety.

Blueska povedal(a)...

Ostrovanka, ja viem, že Ty mi rozumieš.
.
.
Maroškooooo, vitaj.
Ďakujem, to bolo milé.
Isto sa stretneme, aj keď asi nie pri akurát obede.
Čosi sa chystá. Napíšem Ti.